joi, 18 decembrie 2008

Campania în presă (III)


NERABDARE * Copiii de la centrul "Dumbrava Rosie" il asteapta pe Mos Craciun

Craciunul e al tuturor copiilor!

Autor: Mihai HENDEA
Data publicarii: 17/12/2008


monitorul si bloggerii clujeni il aduc pe Mos Craciun la centrul "Dumbrava Rosie", prin campania "E si Craciunul lor!". Mosul este asteptat cu sufletul la gura de 50 de copii proveniti din familii defavorizate.

50 de copii din familii fara posibilitati materiale, ai caror parinti lucreaza de dimineata si pina seara pentru a-i creste, isi petrec o mare parte din zi la centrul de zi "Dumbrava Rosie", al Fundatiei Romane pentru Copii, Comunitate si Familie (FRCCF), din Iris. Aici, ei iau parte la activitati educative, alaturi de voluntari si asistenti sociali.
Copiii il asteapta pe Mos Craciun, care, la rugamintea cotidianului monitorul si a bloggerilor clujeni, va ajunge la ei vineri si ii va umple de cadouri. Ca sint in clasa intii, ca sint in clasa a cincea, dupa scoala merg tinta la centru, unde se joaca, isi scriu temele pentru a doua zi, cinta, pregatesc spectacole, deseneaza si danseaza la cercurile speciale organizate. Centrul aflat pe strada cu acelasi nume din cartierul Iris le ofera celor 50 de copii o masa pe zi, consiliere medicala, psihopedagogica si ii ajuta sa se descurce mai usor la scoala. Micutii provin din familii care nu isi permit sa ii creasca asa cum ar trebui, insa orele state in "Dumbrava Rosie" ii fac pe acestia sa uite de grijile parintilor. Majoritatea locuiesc in zone sarace, iar cei mai multi stau in Pata Rit sau in Chinteni.

Temele, intii de toate

Ieri dupa-masa, prichindeii erau strinsi in jurul unei mese pe care era asezat binecunoscutul tort pregatit in fiecare luna pentru sarbatoritii din perioada respectiva. Citeva zeci de voci pitigaiate le cintau "La multi ani" celor sapte aniversati nascuti in decembrie. In citeva secunde, fiecare copil avea felia de tort in farfurioara de plastic pe care-o tinea cu drag in mina. Minjiti pe fata cu frisca, rideau si se zbenguiau, cocotati pe scaunele din jurul mesei. "E petrecerea lor. Ii sarbatorim in fiecare luna", a spus mingiindu-i cu privirea coordonatoarea centrului, Cristina Miko.
Delia si Sebi sint doar doi dintre copiii care frecventeaza centrul de zi "Dumbrava Rosie". De cind vin la centru, cei doi si-au facut prieteni si si-au imbunatatit situatia scolara.
"Facem multe activitati si invatam lucruri noi, dar inainte de toate eu imi fac temele. De cind vin, eu n-am mers niciodata la scoala fara teme", povesteste Delia, eleva in clasa a cincea. Delia are sapte frati acasa. "Ce sa fac daca mama a vrut sa am mai multi frati?", completeaza fetita. Linga ea, nerabdator sa intre in vorba, Sebi, tot in clasa a cincea. Si el se bucura ca are unde sa isi faca temele, dar nici de activitatile de la "Dumbrava Rosie" nu s-ar lepada. "Desenam, scriem, dar mie-mi place cel mai mult ca pot sa imi fac lectiile", spune Sebi, grabit sa se intoarca la teme.


Foto: Diana Şandor

Sursa: monitorul

Niciun comentariu: